Ce inseamna Proof-of-Work si Proof-of-Stake in crypto?
Cele trei cuvinte pe care le vei intalni sigur daca vei incepe sa inveti despre cryptomonede sunt : registru distribuit, blockchain si mecanism de consens.
Partea buna este ca aceste cuvinte confuze va vor fi explicate in acest mic ghid si speram ca pana la sfarsit veti stii cum sa folositi acestea in folosul dumneavoastra pentru a face bani online din cryptomonede.
Registrele distribuite nu au un server central. Ele sunt constituite dintr-o retea de servere distribute geografic, fiecare server avand exact acelasi registru ca celelalte servere, facandu-si actualizare in timp real.
Pentru cele mai multe retele de tip blockchain, ele valideaza tranzactiile si ajung la o intelegere privind modificarile in retea folosind fie algoritmul Proof-of-Work fie algoritmul Proof-of-Stake. Acestea sunt linii de cod care completeaza automat o tranzactie cand toate conditiile stabilite de dinainte sunt atinse.
Proof of Work si Proof of Stake: Mineri sau Stakeri
Proof of Work
Consensul PoW este sistemul pionier ce a aparut in blockchain. Minerii din retea folosesc acest algoritm pentru a verifica tranzactiile si pentru a adauga blocuri noi in reteaua blockchainului dar si asigura securitatea retelei.
Ei folosesc calculatoare cu putere de compilatie mare si consum de energie pentru a rezolva ecuatii matematice complexe.Primul miner care valideaza o tranzactie este rasplatit din retea cu moneda din sistemul pe care actioneaza.
Complexitatea ecuatiilor matematica creste odata cu numarul de tranzactii din retea si numarul de mineri. Asta inseamna ca o retea mare va avea nevoie de noduri puternice pentru a verifica tranzactiile si de mai multa energie consumata.
Dupa un timp, poate deveni dificil sa iti permiti un sistem de minat sau costul energiei, deoarece sistemele mai slabe vor avea o sansa mai mica de a rezolva aceste ecuatii complexe fata de sistemele mai puternice.
Asemenea limitari au de a face cu scalabilitatea si viteza retelei, facand dezvoltatorii de blockchain sa exploreze alte metode alternative de a asigura verificarea tranzactiilor intr-o retea de tip blockchain.
Proof of Stake
Proof of Stake este diferit de PoW. Staking-ul implica blocarea unei anumite sume de monede intr-o retea de tip blockchain. Acestea iti vor oferi posibilitatea sa faci parte din cei care verifica tranzactiile, creaza noi blocuri si asigura siguranta retelei.
Reteaua alege intr-un mod aleatoriu cine va verifica un block in functie de numarul de monede blocate in staking. Stakerii vor intra intr-o retea de stakeri pe moneda respectiva iar reteaua va alege din acestia cei care valideaza tranzactiile.
Aceasta alegere aleatorie asigura siguranta retelei prevenind ca doar un numar mic de oameni sa exploateze aceasta retea. In loc sa primeasca rasplata / block validat ca in PoW, in PoS acestia vor primi comisioanele platite de cei care fac tranzactiile.
Procentajul de profit pentru monedele de tip PoS fac ca alti utilizatori sa se alature retelei si sa faca si ei staking cu monedele lor. Cu cat mai multe monede in staking cu atat ai o sansa mai mare sa produci urmatorul block.
Consensul de tip PoS este mai prietenos cu mediul, fata de sistemul PoW care consuma energie electrica si genereaza caldura.
Prima moneda de tip PoS este Peercoin, dezvoltata in anul 2012 ca o metoda alternativa la problema de scalabilitate a retelei bitcoinului si pentru a reduce costurile de operare. Sistemul PoS are mai mult potential de a atrage mai multi oameni in retea decat sistemul PoW, deoarece acesta din urma necesita cunostiinte tehnica avansate.
Avantajele PoS si cum poti sa incepi sa faci bani devenind staker
PoS are avantaje pentru reteaua blockchainului cat si pentru stakeri. Acestea sunt avantajele pe care le poti avea daca vei decide sa folosesti sistemul de tip PoS pentru a incepe sa faci bani online prin cryptomonede.
1. Stakingul este mai accesibil decat minatul
Stakingul nu necesita putere mare de computatie sau un consum mare de energie. Acest lucru face mai usor ca sa iti lansezi operatia de staking, cu ajutorul a doar cateva monede si un portofel digital.
Totusi, stakingul necesita si el cunostiinte despre cum sa rulezi un portofel digital si sa manage-uiesti monedele stake-uite, acestea fiind un posibil impediment.
Multi dezvoltatori au realizat potentialul stakingului de a atrage mai multa atentia din partea oamenilor.Many developers have realized the potential of staking to attract more people's attention to cryptocurrency investments. Solutiile adaptate pentru veniturile pasive au fost facute pentru a elimina partea software, hardware si foarte multe alte informatii, pentru a ii ajuta in special pe cei incepatori.
Una din cele mai bune platforme pe care poti sa faci staking si sa castigi cu minimum de efort este MyCointainer, ofering o gama variata de monede de tip PoS si alte oportunitati pentru a castiga din crypto.
Poti incepe sa faci staking cu un depozit minim si sa incepi sa castigi de pe urma depozitului. MyCointainer este o metoda de a beneficia de oportunitatile prezenta in cryptomonede. Stakingul ajuta reteaua sa creasca si sa fie sigura, iar pe masura ce creste, rata de returnare a profitului tau creste.
2. Investitiile tale ca staker sunt sigure
Conceptul de staking protejeaza reteaua de atacuri sau de persoane care incearca sa valideze acelasi block de doua ori , manipuland reteaua.
Investitia ta va fi sigura si vei face profituri atat timp cat reteaua valideaza tranzactii. Oricine incearca sa manipuleze reteaua va fi invalidat de catre aceastra.
Aditional, deoarece reteaua blockchainului este decentralizata, orice incercare de hack a retelei va deveni foarte scumpa, deoarece hackerii vor avea nevoie de monede din ce in ce mai multe pentru a reusi sa valideze blocurile. Designul infrastructurii descurajeaza atacurile de tip hacking deoarece fac, ca aceste atacuri sa fie foarte scumpe.
3. Mai usor de atras stakeri
Populatia in general nu intelege conceptul de cryptomonede. Oamenii au tendinta de a respinge conceptele ce nu le inteleg, in special cand e vorba sa investeasca bani in aceste concepte.
Stakingul a fost simplificat, in special pentru investitori, care nu trebuie decat sa tina monede blocate intr-un portofel digital pentru a asigura "sanatatea" retelei. Mai multi investitori inseamna mai multi stakeri, lucru benefic pentru retea. Aceste lucruri maresc reteaua de stakeri crescandu-i valoarea si asigurand mai multe recompense si profituri pentru investitori.
MyCointainer iti ofera un singur portofel digital de crypto cu care poti sa faci staking pe mai multe monede din lista de monede de tip PoS si sa iti maresti portofoliul si veniturile.
4. Gama diversificata de oportunitati ale stakingului
Multe proiecte de tip blockchain au realizat valoare algoritmului de tip PoS si construiesc proiecte din ce in ce mai multe folosind acest algoritm. Unele din aceste proiecte au cazuri de utilizare solide si pe masura ce valoarea monedei creste, la fel si profiturile tale ca staker cresc.
Industria de tip blockchain este inca la inceput, ceea ce prezinta o oportunitate unica prezentata investitorilor. In timp ce minerii au costuri cu intretinerea hardware-ului si a curentului electric, stakingul iti ofera posibilitatea de a nu avea aceste costuri, ci doar de a cumpara mai multe monede si a le bloca in portofelul de staking pentru venituri mai mari.
Concluzii
Nu vei pierde nimic daca vei cumpara si vei pastra monedele intr-un portofel de staking incercand sa intri timpuriu intr-un proiect. Acest lucru nu doar ca iti va aduce profituri dar te va face sa explorezi si alte oportunitati din lumea crypto-ului
Poti sa faci bani pasiv prin staking. MyCointainer este o poarta in universul crypto si demonstreaza cat este de usor si sigur sa faci bani din cryptomonede.