Stakingul este esențial pentru ecosistemul blockchainului ca și mineritul(POW). Este un fapt bine cunoscut că toate tranzacțiile blockchain necesită validare. Cu toate acestea, un fapt mai puțin cunoscut este că există și alte forme de validare în afară de minat. Aceste procese sunt cunoscute ca mecanisme de consens. Proof of Stake este un mecanism de consens care are diferite variații și modele hibride.

Acest articol va analiza conceptele de miza(POS), delegare și validare. Pentru a înțelege pe deplin aceste concepte, trebuie să înțelegeți cum funcționează dovada mizei. În teorie, Proof-of-Stake permite rețelei blockchain să opereze mai multă eficiență energetică, menținând în același timp un grad de descentralizare.

Ce este dovada mizei sau Proof of Stake ?
Acest algoritm de consens a fost implementat pentru prima dată în 2011 pentru a rezolva problemele algoritmului de minerit, Proof-of-Work. În timp ce ambii algoritmi împărtășesc obiectivul de a ajunge la un consens distribuit în blockchain, abordarea lor este destul de diferită.

Stakingul se bazează pe conceptul de validare a tranzacțiilor bloc în funcție de câte monede deține o persoană. Folosește o schemă de stimulare care impune utilizatorilor să își mizeze monedele pentru a avea șansa de selecție în validarea blocurilor de tranzacții.

Ideea principală este de a determina utilizatorii să valideze tranzacțiile altor persoane, păstrând în același timp integritatea și primind recompensă în același timp.

Cum funcționează PoS?
Validatorii unui nou bloc sunt aleși într-un proces de selecție aleatoriu creat de algoritm. Primul element luat în considerare în selecție este cantitatea de monede care mizează utilizatorul. Fiecare validator deține o miză în rețea și, cu cât mizează mai mult, cu atât sunt mai mari șansele de a fi selectați.

Algoritmul mai randomizează validatorii folosind o formulă care găsește cea mai mică valoare hash. Utilizatorii selectați, validează următorul bloc și sunt recompensați, de obicei într-o plată sub formă de taxe de tranzacție. Prin urmare, algoritmul încurajează investiții mai directe în criptomonede.

Ce este Staking?
Stakingul este acțiunea de a bloca o anumită cantitate de criptomonedă într-un portofel unic pentru a câștiga o recompensă. Stokerii sunt selectați aleatoriu pentru a securiza, valida și produce blocuri în rețeaua blockchain și, la rândul lor, primesc un interes. Algoritmul PoS cere utilizatorilor să își pună monedele în sistem pentru a reduce șansele de fraudă. Prin urmare, atunci când un utilizator decide să manipuleze sistemul, riscă să-și piardă monedele.

Cantitatea minimă de monede legate într-un portofel adecvat depinde de tipul de criptomonedă deținută. Cu cât îți păstrezi monedele blocate, cu atât sunt mai mari șansele de a fi ales să aprobi tranzacțiile și, în cele din urmă, să fii recompensat. Stakerii au, de asemenea, opțiunea de a se alătura pool-urilor de pariuri și de a împărți recompensa în funcție de termenii și condițiile piscinei.

Cu toate acestea, un dezavantaj al legării monedelor pe perioade lungi este vulnerabilitatea la volatilitatea prețurilor criptografice. Monedele blocate pot duce la pierderi atunci când valoarea monedei se depreciază.

Staking la "rece"
Este staking, ce utilizeaza un portofel "rece", un portofel care nu este conectat la internet. O persoană care folosește acest concept poate miza în timp ce își păstrează în siguranță fondurile offline. Rețelele care susțin stakingul la "rece" intenționează să recompenseze deținătorii de monede pe termen lung. De asemenea, asigură o protecție maximă a activelor pentru cei care dețin cantități mari de monede.

Cu toate acestea, odată ce un utilizator își scoate monedele din sistem , acesta nu il va mai recompensa

Ce este delegarea?
Delegarea este procesul de selectare a validatorilor pentru sistemul PoS hibrid cunoscut sub numele de DPoS. În timpul unei delegări, deținătorii de jetoane votează pentru alți utilizatori pe care doresc să valideze o tranzacție. Ponderea unui vot depinde de numărul monedelor deținute de alegător. Prin urmare, deținătorii de jetoane cu mize mari pot alege un utilizator în care au încredere pentru a menține rețeaua.

Sistemul permite deținătorilor de monede cu mize variabile șansa de a deveni delegat. Utilizatorii care obțin voturi mari pot începe validarea tranzacțiilor și colectarea recompenselor. În același timp, utilizatorii care nu au abilitatea sau dorința de a rula un bloc ajung să participe la sistem.

Recompensele din sistem sunt proporționale cu monedele delegate ale utilizatorului. Validatorii își împărtășesc recompensele cu cei care le încredințează miza lor.

Ce este validarea?
Validarea este procesul de verificare a tranzacțiilor înainte de a fi adăugate la blockchain. Procesul include colectarea datelor despre tranzacții, determinând dacă tranzacția îndeplinește cerințele protocolului și nu are manipulări rău intenționate.

Validatorii sunt obligați să își păstreze deținerile în sistem pentru a-i descuraja de la validarea tranzacțiilor frauduloase. În caz contrar, aceștia ar risca să-și piardă participațiile și să-și piardă viitorul drept de participare. Acestea sunt stimulate cu recompense pentru a-i încuraja să valideze doar tranzacțiile corecte.

O tranzacție validă este aceea în care expeditorul are un sold inițial în portofel egal sau mai mare decât suma pe care o trimite. Tranzacțiile nevalide apar atunci când frauda, ​​cheltuielile duble, regulile și protocoalele sistemului sunt încălcate.

Concluzie
Algoritmul POS devine rapid cea mai bună alternativă la cea mai populară POW. Eficiența sa energetică a sporit securitatea și participarea sporită la consens sunt doar câteva dintre atributele pozitive ale acestui sistem. Prin urmare, pe măsură ce PoS continuă să câștige avânt în lumea criptomonedelor, asigurați-vă că vă familiarizați cu acești termeni cheie și multe altele.