Bugün, kripto para sektöründe en popüler iki konsensus mekanizmasından, Proof of Stake ve Proof of Work'ten bahsedeceğiz. İkisini de çok detaylı olarak ele alacak ve bunların arasındaki benzerlikler ile farklara eğileceğiz. Ancak başlamadan önce, bu iki mekanizmanın kripto paralar için neden önemli olduğunu anlamaya çalışalım.
Çoğu kripto paralar (Ripple hariç) merkeziyetsiz yapılardır ve bu kripto paralarda merkezi yapılar olmadığı için, güven sorununun çözümüne ihtiyaç vardır. Blockchain teknolojisinde parayı bir yerden bir yere gönderdiğinizde, alıcı ve verici taraf arasındaki güvenin bir şekilde sağlanması gerekmektedir. Bunu sağlamak için de bu sistem önemli bir göreve sahiptir.
Bu algoritmalar esas olarak sahiplik ve aktarılan miktar gibi aktarımların ayrıntılarını doğrulamak için kullanılır. Aktarımları onaylamak için 'merkezi' bir yetki olmadığından, bunu yapmak için karmaşık algoritmalara güvenmemiz gerekir. Proof of Work ve Proof of Stake'de bu alanda kullanılan en temel iki mekanizmadır. İsterseni gelin, Proof of Work ile başlayalım.
Proof of Work
Proof of Work, gönderimlerin doğru olup olmadığını onaylamak için kriptografi adı verilen bir sistem kullanır. Proof of Work temasını kullanan en bilindik kripto para, lider kripto para birimi Bitcoin'dir. Bitcoin'e ek olarak Monero (XMR), Zcash (ZEC) ve Ethereum (ETH)'nin de aynı sistemleri kullandığın ve Proof of Work ile sistemi güvence altına aldıklarını biliyoruz. Ancak bu saydıklarımız arasında yer alan Ethereum, Proof of work'den Proof of Stake'e doğru geçiyor. Bunu da yazının ilerleyen bölümlerinde anlatacağız.
Kriptografiden bahsettik. Bu yöntem matematiksel denklemleri kullanır ve madenciler bunları çözmeye çalışır. İşlemleri çözüp doğrulayarak madenciler blok ödülleri alacaklar. Madenciler bunu yaparak ağın güvenliğini sağlayacak ve bu yöntem 'çift harcama' saldırılarını da önleyecektir.
Şimdiye kadar, Proof of Work'ün harika bir sistem olduğunu düşünebilirsiniz.. Ancak diğer tüm mekanizmalar gibi, bazı kusurları vardır, ve bunların arasında en önemli şeylerden biri enerji tüketimidir. Madencilik ekipmanlarına ve elektriğe büyük ölçüde bağlı olduğu için, Bitcoin veya diğer PoW paralarında madencilik yapmak kolay bir iş değildir. Madencilik faaliyetleri, doğa için çok kötü ve sürdürülemeyecek oranda enerji tüketir. Ayrıca sistemin uzun vadede sürdürülebilirliği ile ilgili sorular gündeme gelir.
Ölçeklenebilirlik, Proof of Work sisteminin sahip olduğu bir diğer sorundur. Bitcoin Blockchain'inde, bir bloğu tamamlamak için gereken ortalama süre 10 dakikadır. Ve Bitcoin Blockchain saniyede sadece yedi işleme izin verebilir. Bu, en yoğun zamanlarda, bir Bitcoin gönderme maliyetinin çok büyük olduğu anlamına gelir.
Proof of Stake
Bu model, işlemlerin geçerli olup olmadığını onaylamak için farklı bir algoritma kullanır. 'Kriptografi' prensipleri elbette kullanılıyor, ancak mekanizma buna ulaşmak için farklı şeyler de yapıyor. Proof of Work sisteminde madencilerimiz var, ancak Proof of Stake sisteminde bir sonraki bloğu oluşturmak için kripto para birimini 'stake' eden insanlar var. Stake, ağın güvenliğini sağlamak için katılımcının Blockchain'de 'stake yaptığı' anlamına gelir.
Ancak insanların burada Proof of Work sisteminden farklı olarak yaptığı şeyler vardır. Proof of Stake sisteminde herhangi bir blok ödülü yoktur. Ancak insanlar, gönderim ücretlerinden para kazanabilirler. Ancak bu ücretleri nasıl kazanacaklar, ona bir bakalım.
Gönderimleri onaylayacak yetkiye sahip olmak için, kullanıcının kripto paralarını belirli bir cüzdana aktarması gerekmektedir. Bu cüzdanda koinler adeta 'dondurulur' ve ağın güvenliğinin sağlanmasında kullanılır. Gönderileri onaylayarak ne kadar fazla para kazanacağınız da o ilgili Blockchain ağında ne kadar fazla stake yapacağınız ile doğrudan bir şekilde orantılıdır. Birçok ağda, PoS ödülü kazanmak için yatırmanız gereken minimum bir tutar bulunur. Ve bu PoS ödülü konusuna geldiğimizde ise, MyCointainer platformunun size özel bazı planları vardır.
Platformumuzda, çok sayıda farklı Proof of Stake jetonunu stake etme şansına sahip olabilir ve buradan çok ciddi oranda ödüller kazanabilirsiniz. Ayrıca bunu yaparak, kesinlikle sorunsuz bir şekilde POS ödüllerini kazanabilirsiniz. Buna ek olarak, abonelik planlarımızdan bazıları tüm kazançlarınızı kendinize saklamanızı sağlar. Bunu yaparak, MyCointainer'da stake ederek daha fazla para kazanabilirsiniz, ki bu sizin için mükemmeldir. POS ödüllerinizi nasıl en üst düzeye çıkarabileceğiniz hakkında daha ayrıntılı bilgi için lütfen bu makaleye göz atın.
Proof of Stake temelli sistemlere yeniden bakacak olursak, bu ağlarda belirli bir güvenlik seviyesine ulaşmak için çok önemli olan bir şey vardır. Elbette yapılacak olan stake miktarı insandan insana değişebilir. Örneğin çok fazla stake edecek biri, bu sayede çok daha fazla oranda para kazanabilir. Tam tersi, daha az stake eden ya da durumu daha kötü olan bir insan, daha az miktarlar ile bu alanda stake yapmak isteyebilir. Güvenlik konusunda en temel olan şey ise, birisinin ağı hacklemeye çalışırsa sahip olduğu hisseyi kaybetmesidir. Bu, Proof of Stake tabanlı sistemleri, Proof of Work tabanlı sistemlerden ayıran çok önemli bir detaydır. Bu, Proof of Stake temelli işlem gören kripto paraların hack veya çift harcama saldırılarına karşı daha az hassas olmasını sağlar. Yani, daha az enerji tüketilerek daha güvenli ağlar elde etmek mümkündür. Bu sebeple Proof of Work'e oranla Proof of Stake, son dönemde daha fazla oranda öne plana çıkmaktadır.
Buna ek olarak, Proof of Work sistemlerinin aksine, Proof of Stake temelli sistemler, çok daha iyi oranda çevre dostudur. Proof of Work tabanlı sistemleri büyük ölçüde enerji tüketimi ve madencilik ekipmanlarına dayandığından, doğa ve karbon ayak izi üzerindeki uzun vadeli olumsuz etkileri görülmeye devam etmektedir. Kripto para birimlerine karşı birçok eleştirmen de bu argümanı Bitcoin ve diğer kripto para birimlerini eleştirmek için kullanıyor. Ancak Proof of Stake ile, ağı korumak için çok fazla enerji harcamanıza gerek yoktur, bu da büyük bir artıdır.
Sonuç
Proof of Work sistemi, elbette, daha eski ve çoğunlukla kripto para birimleri açısından kullanılır. Ancak Ethereum ekibinden Proof of Work odaklı bir sistemden Proof of Stake tabanlı bir sisteme geçmesi ile tüm durumun değişmeye başladığını söyleyebiliriz. Şimdi her gün birçok farklı Proof of Stake coin görüyoruz. Ve birçok insan fikir birliği algoritmaları söz konusu olduğunda bunun ileriye giden yol olduğunu söylüyor. Hangi madeni para ya da madeni paraları kullanacağınıza ilişkin seçeneklerinizi göz önünde bulundurmak için MyCointainer ana sayfasını ziyaret edebilirsiniz.